Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Νο 19 / 11 Μαϊου 2011.

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑI ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.
Giorgoskaza.blogspot.com.

Φώτο Νο 1, 2,και 3. Από την τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Εφέδρου Αξιωματικού στην Πτολεμαϊδα το 1975.
Σε συνεδρίασή της, η  Διοίκηση του γραφείου εφέδρων Αξιωματικών Πτολεμαϊδος, αποφάσισε την κατασκευή και τοποθέτηση, σε κεντρικό σημείο της πόλης μας, της προτομής του ανώνυμου έφεδρου Αξιωματικού. 
Την απόφασή της αυτή κοινοποίησε στο Δήμο με την παράκληση, το δημοτικό μας συμβούλιο, σε συνεδρίασή του, να εγκρίνει και να υποδείξει το σημείο τοποθέτησής της.
Ο Δήμος μας, με την απόφασή του 57/1975 με ευχαρίστηση παραχώρησε και υπέδειξε το χώρο της κεντρικής πλατείας προ του εστιατορίου "ΠΛΕΞΙΔΑ" (σημερινή καφετέρια Πλεξίδα), που επικυρώθηκε και από τη Νομαρχία με το 10572/ 19-5-1975 έγγραφό της.
Ύστερα από διαπραγματεύσεις και προπλάσματα που τέθηκαν υπόψη της, η Διοίκηση του Γραφείου, ενέκρινε και ανέθεσε την λάξευσή της στον εκ της γειτονικής Φλωρίνης μαρμαρογλύπτη, Δόγουλη Νίκο.
Η όλη κατασκευή ελέγχθηκε και ικανοποίησε απόλυτα τη Διοίκηση που την τοποθέτησε στο σημείο που της υπέδειξε η Δημοτική μας αρχή και όρισε την 24η Αυγούστου 1975 για τα αποκαλυπτήριά της..
Σημειώνουμε, πως, Δήμαρχος, την εποχή εκείνη, ήταν ο κ. Ανέστης Σπανίδης.
Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων παρέστησαν, οι Εκκλησιαστικές αρχές, ο Νομάρχης Κοζάνης, Καραγκουνίδης Αθανάσιος, ο ΔΕΠΑΘΑ, Αντιστράτηγος, Δεμέστιχας Δημήτριος, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ (Γενικό Επιτελείο Στρατού), ο Στρατηγός της ΙΧ Μεραρχίας, ως εκπρόσωπος του Α΄Σώματος Στρατού,  ο Δήμαρχος Πτολεμαϊδος, Ανέστης Σπανίδης, ο Διευθυντής του ΓΥΕΝ  Κοζάνης, Παπαχρήστου Μιχάλης και τα μέλη του Γραφείου Υπηρεσίας Εφέδρων Νομού Κοζάνης, τα μέλη των εφέδρων Αξιωματικών Εορδαίας και πλήθος Κόσμου. 
Το σχετικό Εκκλησιαστικό τελετουργικό τέλεσαν οι Ιερείς της πόλης μας,

Φώτο Νο 1. 





























Ο Πρόεδρος του Γραφείου Εφέδρων Αξιωματικών Εορδαίας, Βασίλης Ζεϊμπέκης, αφού ευχαρίστησε τους παριστάμενους για την παρουσία τους, αναφέρθηκε, στη δραστηριότητα του Γραφείου στους Εθνικούς και Κοινωνικούς τομείς, επεσήμανε το ρόλο των εφέδρων Αξιωματικών στους αγώνες του Έθνους, που αποτέλεσε και το σκεπτικό της Διοίκησής μας, για την τοποθέτηση της 1ης πανελλήνιας  προτομής, του Ανώνυμου Έφεδρου Αξιωματικού, στην πόλη μας, στην πόλη που έχει την τιμή να φέρει την ονομασία του γενναίου Στρατηγού του Μ. Αλεξάνδρου, “ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ”.
Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τους, Αντιστράτηγο, Δεμέστιχα Δημήτριο, Νομάρχη, Καραγκουνίδη Αθανάσιο και Δήμαρχο, Σπανίδη Αναστάσιο (Ανέστη).
 Τιμές απέδωσαν, διμοιρία στρατού και η μπάντα του Α΄ Σώματος Στρατού.
Στη φώτο μας, διακρίνουμε ακόμα, τον Ιερέα, Σάπκαρη Ιωάννη, τον Ιεροψάλτη, Χατζηπαναγιωτίδη Αριστείδη και τον Ιερέα, Δημητρόπουλο..
Για την Ιστορία αναφέρουμε τα ονόματα των μελών της Διοίκησης του 1975.
Πρόεδρος, Βασίλης Ζεϊμπέκης, Γραμματέας, ο γράφων, Γιώργος Καζαντζής, Ταμίας, Σπύρος Δημητριάδης και μέλη, Γιάννης Βέργος και Γιώργος Ελευθεριάδης.

Φώτο Νο 2.



























Η προτομή του Ανώνυμου Εφέδρου Αξιωματικού, με φόντο το πλήθος και το εστιατόριο “Πλεξίδα”, όπως τοποθετήθηκε αρχικά στις 24 Αυγούστου 1975.

Φώτο Νο 3.
 
 













Επίσημοι και παριστάμενοι αποδίδουν τιμές.
Στη φώτο μας,  από αριστερά: O Αντιστράτηγος Δεμέστιχας Δημήτριος, ο Νομάρχης, Καραγκουνίδης Αθανάσιος και πίσω, ο Δήμαρχός μας, Σπανίδης Αναστάσιος, ο στρατηγός της ΙΧ Μεραρχίας και ανώτατοι αξιωματικοί του Α΄Σώματος Στρατού.
Πρέπει να σημειώσουμε, πως, η όλη δαπάνη της προτομής (σοβαρή για την εποχή) καλύφθηκε από τα μέλη του γραφείου Εορδαίας.

 Φώτο Νο 4. Φιλική παρέα στον καφενέ της άνω Πτολεμαϊδος το 1948.


Φιλική παρέα ωρίμων νέων, της άνω Πτολεμαϊδος, απολαμβάνουν το καφεδάκι τους στο γνωστό καφενείο του μερακλή, Φραγκούδη Βάσου, με τα καλαμπουράκια του, τις φάρσες του, τις ατελείωτες Ιστορικές του διηγήσεις, από τις αλησμόνητες πατρίδες της Μ. Ασίας τη… δράση του, αλλά και τον τρόπο διαλογής των … Ντιζέζ (τραγουδίστριες) του Κέντρου του, κατά τις γιορτές και τα καλοκαιρινά Σαββατοκύριακα.      
Στη φώτο μας, από αριστερά
Σειρά 1η,κάτω: Ασημακόπουλος Δημήτρης (Κοζάνας), Δαλκιρανίδης Σταύρος (σεξ), Ιωαννίδης Στέφανος (Μαντράχαλος), Καλαϊτζόπουλος Γιώργος, Ευγενίδης Δημήτρης (ψημένος) και Καλαϊτζόπουλος Δημήτρης (Σμυρνιός).
Σειρά 2η, πάνω: Ο γνωστός μας-άγνωστος Χ και ο Αντωναρίδης Παναγιώτης.

Φώτο Νο 5. Πάσχα 1955 στο στρατόπεδο Πυροβολικού στο Βογατσικό Καστοριάς.





















Αν εξαιρέσουμε την επιθυμία των στρατιωτών να βρίσκονται, τις Άγιες ημέρες του Πάσχα, κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα, άνετα θα μπορούσα να πούμε, πως, στο στρατό περνούν πολύ καλλίτερα.  
Στη φώτο μας,  στο αριστερό δίδυμο, οι έφεδροι ανθυπολοχαγοί, Ψαραδέλης Γρηγόρης, από Αθήνα και Λαμπρόπουλος Γιάννης, από τον Πειραιά, ενώ, το δεξιό δίδυμο αποτελούν, δύο συμπατριώτες μας, δύο αχώριστοι παιδικοί φίλοι και συμμαθητές στο Δημοτικό και το γυμνάσιο Πτολεμαϊδος, που μαζί υπηρετούν και την στρατιωτική τους θητεία, στις μονάδες Πυροβολικού και αντιαεροπορικού αντίστοιχα, στο γειτονικό μας Βογατσικό Καστοριάς, ο Λοχίας, Αδαμίδης Μίμης (Μπάτζης) και ο γράφων Ανθυπολοχαγός , Καζαντζής Γιώργος.

Δημοσιεύτηκε στον Εορδαϊκό Παλμό, στο φύλλο 1270 11 Μαΐου 2011, σελίδα 27, ημέρα Τετάρτη.
Νο 19 / 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου